Lõuna-Eesti Toidukonverents
Hea toidutootja, toidupakkuja, toiduasjaline – ootame Sind juba seitsmendat korda toimuvale Lõuna-Eesti Toidukonverentsile, 10. oktoobril 2023, Elvas, Tartumaal.
Sel aasta teema Talust kooli, ehk konverents keskendub sellele, kuidas saada kohalike väiketootjate toodang, mahe ja kohalik toiduaine meie haridusasutustesse. Lisaks soovime kasvatada ka teadlikkust – eelkõige haridusasutuste töötajates, poliitikategijates, -kujundajates. Konverents toimub koostöös INTERREG-projektiga „Baltic Municipality’s Food Coalition“, mis justnimelt loetletud teemad fookusesse toob ja neile lahendust otsib.
Konverentsi avasõnad ütleb regionaalminister Madis Kallas, päeva modereerib Urmas Vaino. Konverentsipäeva lõppeb vastuvõtuga kõikidele soovijatele, kus jätkuvad arutelud koostöises õhkkonnas. Vastuvõtu toitlustajaks innovatiivne ja ambitsioonikas idufirma The Naturist, kes on võtnud südameasjaks vähendada lihatootmisega seotud keskkonnajälge, tegeleb mitte-liha arendamisega.
AJAKAVA ja ESINEJAD
9: 30 Kogunemine ja tervituskohv
10:00 Konverentsi avamine, sissejuhatus päeva, tervituseks saavad sõna
Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse aseesimees, Elva vallavanem Priit Värv
Eesti Vabariigi regionaalminister Madis Kallas
Riigikogu majanduskomisjoni esimees Priit Lomp
I OSA – Milline on välismaa kogemus koostööst ja kohaliku tooraine hankimisest?
10:20 Rootsi praktika: kuidas saab edukalt luua koostöö kohaliku omavalitsuse, kokkade ja kohalike talunike vahel. Alain Grenard, Karlstadi valla toitlustusjuht, Rootsi (inglise keeles, sünkroontõlkega)
10:55 Rootsi näide: kohaliku toidu ja tooraine hankimine, väiketootjate koostöö. Jennifer Avci, Sustainable Gastro asutaja, mis on keskendunud ülemaailmse koostöö loomisele toidusüsteemide täiustamiseks.
11:30 Sirutuspaus
II OSA – Miks on vaja eelistada kohalikku ja mahedalt kasvatatud toitu?
11:40 Video
11:45 Koolitoidu tulevik. Triin Muiste, toitumisterapeut ja elamuskoolitaja, Triinu Toidumaailm OÜ eestvedaja.
12:05 Maheda eelistamise kitsaskohad. Elen Peetsman, Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja.
12:25 Tootja inspiratsioon – Meelis Mõttus, Metsavenna Meierei. Meelis räägib oma kogemusest, kuidas on olla mahe ja kohalik tootja – mis on olnud väljakutsed ja mis teda sellel teekonnal on toetanud. Olgu öeldud, et Metsavenna Meiereis valmistatakse lisaks tavapärastele piimatoodetele nagu näiteks või, keefir, jogurt, piim ka väga omanäolisi ning maitsvaid juustusid. Eriliselt tasub toodetest muidugi välja tuua geograafilise tähisega kaitstud traditsioonilist sõira. Kõike eelmainitut toodetakse mahepõllumajanduslikult.
12:45 Paneelarutelu, küsimused- vastused.
13:15 LÕUNAPAUS.
III OSA – Mis takistab kohaliku toidu hankimist?
14:30 Lõunasöögi valmimise lugu – video + ettekanne. Krista Loog, Elva Teenused AS juht, Jürgen Jürgenson, The Naturist tegevjuht.
14:40 Kuidas teha koolitoidu kvaliteeti tõstvat hanget? Sirle Sõstra-Oru, Tartu Linnavalitsuse majandamisteenistuse vanemspetsialist, kes vastutab Tartu linna koolides ja lasteaedades toitlustusteenuse korraldamise eest.
15:00 Toitlustusteenuse pakkuja vaate esitab Aaro Lode, Baltic Restaurants Estonia juht. Ettevõte on suurim toitlusteenuse pakkuja Eestis teenindades üle Eesti 182 toitlustuskohta – üldhariduskoolid ja lasteaiad, ülikoolid, büroohooned, personalirestoranid. Koolitoitlustamist teostab Baltic Restaurants oma tuntud kaubamärgiga Daily.
15:25 Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots räägib Võrumaa mahekokkuleppest, mille eesmärgiks on kohaliku, tervisliku ning maheda toidu ja tooraine suurem kasutamine avaliku sektori rahastatavas toitlustuses. Lisaks tutvustab ta Lõuna-Eesti aiasaaduste väärindamiskeskuse rajamise projekti. Kontseptsiooni kohaselt on väärindamiskeskuse esmane eesmärk tagada kohalike omavalitsuste hallatavate asutuste (lasteasutused, hooldekodud jne) varustatus toidu valmistamiseks kvaliteetse toorainega suurendades sealjuures mahetooraine osakaalu.
15:45 Paneelarutelu, küsimused- vastused. Lisaks esinejatele liituvad ka regionaalminister Madis Kallas, Riigikogu Majanduskomisjoni esimees Priit Lomp ja Riigikogu Maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse.
16:15 Kokkuvõte ja tänud.
17:00-19:00 Vastuvõtt üllatusesineja ning innovaatilise ja inspireeriva menüüga.
Konverentsi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi PATEE meetmest, LEADER-meetmest ning Interreg Läänemere piirkonna projektidest „Baltic Municipality’s Food Coalition“ ja KISMET.
Konverents on osaks ka Tartumaa toidusündmuste sarjast “Tirin”.
Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel kohal olnud ca 100 toiduettevõtjat, -tootjat, -pakkujat (üle Eesti).
Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh Tartu Ärinõuandla, Tartumaa Omavalitsuste Liit, Tartu Biotehnoloogia Park, Jõgevamaa Koostöökoda, TÜ Taluturg, Põlvamaa Arenduskeskus, Viljandimaa Arenduskeskus, Tartu Teaduspark, EMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus, Tartumaa Arendusselts, Võrumaa Arenduskeskus, Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto Küük, Eesti Maaturismi Assotsiatsioon ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.
Lõuna-Eesti toidukonverentsid on piltidele jäädvustanud Ülle Jukk, Jõgevamaa kohaliku toidu spetsialist, toiduajaloolane, toidublogija, fotograaf. Kõikide eelnevate sündmuste pildid leiad SIIT.
2021.a. Lõuna-Eesti toidukonverentsi salvestuse leiad SIIT.
2020.a. konverentsi salvestused leiate järgmiste linkide alt: I osa, II osa, III osa ning konverentsi esitlused leiad SIIT Konverentsi on kenasti kokku võetud Maaeluvõrgustiku uudises.
Kontakt: Elo Mets, Tartu Ärinõuandla, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932