Lõuna-Eesti Toidukonverents tuleb juba 5ndat korda!
Lõuna-Eesti Toidukonverents toimub juba viiendat korda – seega JUUBEL!
Seekord võõrustab meid Jõgevamaa, Eestimaa südames Põltsamaal – 19. oktoobril kl.9:30- 17:00, Põltsamaa Kultuurikeskuses.
Konverentsi teemaks on (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks. Eestimaal on nii palju toidutootjaid-, pakkujaid, kelle tegevus alguse saanud kirest, hobist, elustiilist, mis nüüd toob ka leiva lauale. Kuidas on nende ettevõtjate teekond olnud, mis on olnud väljakutsed, karid, mis on olnud õnnestumised, ehk ka õnnelikud juhused – tule kuula!
Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel kohal olnud ca 100 toiduettevõtjat, -tootjat, -pakkujat (üle Eesti).
Moderaatoriks ehk päevajuhiks on Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.
Oma kogemuslugusid tulevad toidukonverentsile jagama järgmised Lõuna-Eesti ettevõtjad (nimekiri võib veel muutuda):
- Meemeistrid OÜ on üle 10 aasta tegutsenud pereettevõte, mis kasvas välja huvist mesinduse vastu. Suvisel ajal tegeleb Annamõisas paiknevas uues tootmishoones värske mee vurritamise ja pakendamisega lausa kolm põlvkonda. Peale naturaalse mee valmistatakse erinevaid meesegusid kohalike külmkuivatatud marjade ning lisanditega. Lisaks plaanivad Kristi ja Raul Terep vanast meiereist külastuskeskuse rajada.
- Pereettevõttest Siidrikoda on kasvanud välja uus tegevussuund ja bränd – restoran KODAS, mida veab eest peretütar oma 3 sõbrannaga, kellega koliti selleks pealinnast Põlvamaale.
- Viinamärdi Talu on väike perefirma Tartumaal. Talus kasvatatakse piimalambaid ja talu meiereis valmistatakse „Ehtsa talutoidu“ märki kandvaid tooteid nii lamba- kui ka lehmapiimast. Valmivad juustud valmivad käsitööna ja on itaaliapärased, kuna talu peremees ja juustumeister Denis Pretto on pärit Itaaliast.
- Mahenäksi vabriku Süü Ää tegemisi tutvustab Piret Leskova, kes kasvatab perega toodete tarvis maheköögivilja ise. Kõik Süü Ää toodetavad mahenäksid on toodetud mahetoorainest ja kannavad endaga kaasas tunnustatud mahe tunnistust.
- Otepää kõrgustikul vaarikaid kasvatav Tedre talu on võtnud eesmärgiks võtta vaarikatest välja niipalju kui võimalik ning nüüdsest on talu asunud lisaks mahlatootmisele pressima ka vaarikaseemnetest üliväärtuslikke vitamiine ja rasvhappeid sisaldavat õli. Tedre talu pererahvas Kadri Kalmus ja Raivo Teder on vaarikaid kasvatatud ja marju müüdud üle 20 aasta.
- Andri-Peedo talus hakati kitsi pidama 2009. aastal, 2017 avati Põhjamaade moodsaim kitsefarm. Rajatud on avar ja valgusküllane kitselaut, Eestis ainulaadne heinakuivati, kõrgtehnoloogiline meierei ja hubane talupood. Kitsedele heade elutingimuste loomise ja eriti kvaliteetse söögi andmisega on perefirma võimeline pakkuma kitsepiima ja juustusid, mida hindavad kõrgelt ka mitmed tippkokad.
- Eikellegimaa MTÜ on elav näide säilenõtkest (loe: jätkusuutlikust) talust. Elades loodusega koos, mitte selle arvelt. Tasaareng. Tegemist on looduslähedast eluviisi propageeriva MTÜ-ga.
- Ostrova Mari on pereettevõte, mis kasvatab Setomaal mustsõstraid, mustikaid ja vaarikaid. Ettevõte viljeleb mahepõllumajandust – marjaistanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Mustsõstardest toodab Ostrova Mari koostöös Polli Aiandusuuringute keskusega mahla, jahu ja toormoose. Lisaks on tootenimistus ka külmutatud marjad.
- Alatskivi Mõisamaitsed on väike pereettevõte, mis toodab vanas Alatskivi mõisa jääkeldri hoones peamiselt käsitööveine, lisaks teesid, maitseäädikaid ja muud põnevat. Kõik see valmib kodukandi marjadest, puuviljadest ja aasataimedest. Külli Must vedas aastaid Alatskivi mõisakompleksi taastamist, kuid toidutehnoloogina pööras oma hobi ettevõtluseks..
Majaperenaise spetsialiteet on käsitööveinid, mida lisaks kaasamüügile on võimalik siin ka degusteerida. - 2018. aastal sündinud Green Bite OÜ toodab putukastest toitu – kilgileibasid ja toorbatoone, mis on välja töötatud Eesti teadlaste kaasabil. Ettevõtte lõid kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks.
Sarnaselt eelmisele aastal on konverentsi raames plaanis väiketootjate toodete esitlemine, degusteerimine, nö minimess.
Registreerimine kuni 11. oktoobrini SIIN. Konverents on osalejatele tasuta. Konverents toimub hübriid-üritusena, ehk võimalik osaleda nii füüsiliselt kohale tulles, kui läbi veebi. Konverentsi uuenev info kodulehel ja FB-lehel.
Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh Jõgevamaa Koostöökoda, Põlvamaa Arenduskeskus, Tartu Teaduspark, EMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus, Tartumaa Arendusselts, TÜ Taluturg, Valgamaa Arenguagentuur, Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto Küük, Eesti Maaturismi Assotsiatsioon, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.
Tähelepanu! Konverentsile pääseb vaid COVID- tõendiga, ehk kas kinnitus COVID-19 haiguse läbipõdemise kohta (180 päeva jooksul), koroonapassiga (vaktsineerimiskuuri läbimist tõendav dokument) või negatiivse testitulemuse esitlemisega (kiirtest või PCR test). Täpsemad tingimused sõltuvad tol hetkel kehtivatest piirangutest ja reeglitest.