Lõuna-Eesti toidukonverents 11. oktoobril
Hea toidutootja, toidupakkuja, toiduasjaline – ootame Sind juba kuuendat korda toimuvale Lõuna-Eesti Toidukonverentsile, 11. oktoobril Mulgimaal, Karksi-Nuia Kultuurikeskuses.
Konverentsi teema seekord mulgikeelne: Lõune-Eesti mokka müüdä kultuuriperändus. Kirjakeelde tõlgituna – Lõuna-Eesti maitsev kultuuripärand. Räägime Eesti toidupärandist, selle säilitamisest ja populariseerimisest, edasi arendamisest, kasutamisest ettevõtluses.
Konverentsi avaettekande teeb Anu Raud, kes on kogu oma elu süvenenud Eesti rahvakunstipärandisse ja sealt leitut terviklikult mõtestanud oma tegevuses õpetaja, vaibakunstniku, kirjaniku, muuseumilooja ja talupidajana. Seda, kuidas Eesti toidupärandit kasutatakse gurmeetoidu maailmas, räägib Angelica Udeküll – Eesti üks väheseid naistippkokki, kelle omistatud üks kokandusmaailma suurimaid tunnustusi, Le Cordon Bleu aumärk.
Lisaks teeb seekordse konverentsi eriliseks VI Mulgi Söögi Vestival, mis lõpetab päeva ametliku osa, toob laadamelu, ja annab kõikidele tootjatele võimaluse oma toodangut näidata ja müüa (reeglid leiad siit: Mulgi Söögi Vestivali LAADAL KAUPLEMISE KORD 2022). Festivalil viiakse läbi Eesti parima mulgipudru võistlus – kõik soovijad oodatud osalema, võistlema! Muidugi ei puudu laadamelu toredate esinejate ja töötubade, degusteerimistega, lisaks toimub Mulgi Õllenautleja konkurss.
Mõistagi on konverentsil oma kogemuslugusid jagamas Lõuna-Eesti ettevõtjad:
• Mulgi Kogukonnaköök – lugu mulgi toidukultuuri tutvustamisest, kohaliku tooraine propageerimisest.
• Metsavenna talu, mis maailmas ainulaadse punkriturismi kõrval valmistab mahepiimast sõira, mis alates eelmisest aastast kaitstud geograafilise tähisega – ning on toonud turule Eestis esimese ametliku müügiloa saanud puskari.
• Juulamõisa Kohapärimuskohvik – lugu Vooremaa, voorede ja järvede maa, toidupärandi elushoidmisest.
• Peipsi Kurk – lugu kurgikasvatusest Peipsi ääres Eesti-Kasepääl, mis on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.
• Inara Vanavalgõ Kohvitarõ – ehe seto söögikultuur lihtsate ja ressursisäästlike toitudega nii läbi toitlustamise kui õpitubade.
• Vanaema Aed Valgamaal, mis hoiab elus ja pakub erinevaid pärandsorte, sh põliseid taluaia lilled, maitse- ja ravimtaimed, aiaviljad, nende seemned ja istikud, ning kuhjaga teadmisi kasvatamise ja kasutamise kohta.;
• Kalda Loodustalu Põlvamaal – talutoidu catering ühendatuna teatrielamusega.
Üritust modereerib mulgimaa mees Elmo Puidet, Karksi-Nuia tagant metsast, SA Viljandimaa Arenduskeskuse juhataja, kes 20 aastat tegutsenud ettevõtjana ja juhtimiskonsultandina on kokku puutunud pea kõigi Eesti ja lähivälismaa majandussektoritega
Ajakava: kl.9:30 on kogunemine ja kohvipaus, kl.10- 14:45 konverents, sh lõunapaus, ja kl.15 algab Mulgi Söögi Vestival.
Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel kohal olnud ca 100 toiduettevõtjat, -tootjat, -pakkujat (üle Eesti).
Konverentsil osalemise tasu on 18eur. Registreerimine kuni 4.oktoobrini SIIN.
Konverentsi korralduses löövad kaasa erinevate toiduvõrgustike eestvedajad üle Lõuna-Eesti, sh MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit, Jõgevamaa Koostöökoda, TÜ Taluturg, Põlvamaa Arenduskeskus, Viljandimaa Arenduskeskus, Mulgi Kultuuri Instituut, EMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus, Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto Küük, Eesti Maaturismi Assotsiatsioon, Valgamaa Arenguagentuur ja MTÜ Sibulatee.
2021.a. Lõuna-Eesti toidukonverentsi salvestuse leiad SIIT ja võimalus sirvida ka fotogaleriid.
2020.a. konverentsi salvestused leiate järgmiste linkide alt: I osa, II osa, III osa. Konverentsi esitlused leiad SIIT ja pildigalerii on SIIN. Konverentsi on kenasti kokku võetud Maaeluvõrgustiku uudises.
2019.a. pildigalerii, 2018.a. pildigalerii, 2017.a. pildigalerii.
Kontakt, toidukonverents: Elo Mets, Tartu Ärinõuandla, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932
Kontakt, Mulgi Söögi Vestival: Indrek Palu, Mulgi Väiketootjate Liit, indrek.mulgikropsud@gmail.com